Machinebouw

Lopende engineers in een machinefabriek

< Terug naar werktuigbouwkunde       Direct aanmelden voor het duale traject >

Interesse in de duale opleidingen van Dosign? Meld je nu vrijblijvend aan voor de Informatiedag HBO Techniek leren & werken!

Aanmelden informatiedag

De machinebouw is de richting die het meest met de discipline werktuigbouw geassocieerd wordt. Machinebouw houdt zich bezig met ontwerpen en fabriceren van machines (werktuigen). Machines bijvoorbeeld die producten verpakken, transporteren, tillen, verplaatsen etc. Denk bijvoorbeeld aan robots, verpakkingsmachines, palletiseermachines, kraanconstructies en transportbanden. Als engineer in de machinebouw kan je je bezig houden met het ontwerp van een individuele machines, maar je kan ook complete productielijnen ontwerpen.

Onderstaand 2 voorbeelden van veel voorkomende functies in de Machinebouw.

Projectengineer/Projectleider Machinebouw

  • Contact met de klant over specifieke wensen en eisen;
  • Leiding over de ontwerp- en tekenwerkzaamheden;
  • Daarbij ontwerp je zelf, maar stuur je vaak ook één of meerdere tekenaars aan;
  • Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor voortgang en budgetcontrole;
  • Eventueel begeleid je de fabricage- en constructiewerkzaamheden;

Opmerking: De wereld wordt steeds internationaler. Onderdelen worden in het buitenland ingekocht. Ook wordt er veel met internationale partners samengewerkt.  Het werk van een projectengineer is hierdoor enorm veranderd. Communicatieve en organisatorische vaardigheden worden steeds belangrijker geworden, ook omdat er tegenwoordig veel in multidisciplinaire projectteams wordt gewerkt.

Engineer machinebouw

In Nederland vindt er bijna geen standaardfabricage van machines meer plaats. Bijna alle machines worden ontworpen volgens specifieke wensen van de klant (custom made). De Engineer speelt hierin een centrale rol en ontwerpt de machine zo, dat hij optimaal aansluit bij de klantwensen. Deze teken-, reken- en ontwerpwerkzaamheden worden vaak ondersteund door 3D CAD- en FEM-software. CAD staat voor Computer Aided Design oftewel computer ondersteund ontwerp. FEM staat voor Finite Elements Method (Eindige elementen methode), rekensoftware voor zeer geavanceerde technische berekeningen.

 

Solliciteer direct voor Werktuigbouwkunde - Machinebouw

* Dosign heeft een privacy policy voor het gebruik van uw gegevens. Informatie hierover is te vinden in ons privacy statement